
JB Questions for Staffing

ID Keywords Source Date Rcvd Question Answer

1 General unknown 12/1/2006 Is there already an established expectation of what my functional area 
structure will look like once we are through with the initial Joint Basing effort?

No -- the development of your functional area's structure will be left up to your FWG. You can bring your 
vision of the future to the meetings and use that to develop the organizational structure.

2 General unknown 12/1/2006 When will the OSD Questionnaires be final?
Once the Joint Base Implementation Guidance is signed, the Questionnaires will be final shortly thereafter. 
 30 days will be given to complete the Questionnaires

3 General unknown 12/1/2006 Once the OSD Questionnaires are submitted, how long will it be until the 
COLS are finalized?

  Tentative estimate is 3 months

Please see the JBIG Sections 3.8.1 (deviations to COLS) and 3.10 (variances to guidance) for the 
generalized guidance and process.  See the draft MOA Template, Annexes M and N for detailed 
information.  Generally speaking, the process will move through the JMOS (attachment F to the JBIG) up to 
the ICC (DUSD(I&E), two-star level) for approval. ISSAs currently with the supported Component(s) will 
need to be transferred to the supporting Component.  Section 4.14.4.2 assigns this to the MOA SWG and 
they are working this. The ICC has final approval. According to Section 4.17.1 of the JBIG, the tenants are 
to be included in the JBPC, so their requests will work through the same process as supported 
Component(s).  The bigger question is “who is a tenant and who is a supported Component?”  We are still 
working on this- right now, only those mentioned in the BRAC language are supported Components.  The 
SJBWG are trying to decide whether DoD agencies, Service field agencies, and Guard and Reserve 
entities should be supported Components or tenants. If they are a tenant, they will retain a reimbursable 
relationship with the supporting Component.
Therefore, the tenant will pay for the variance/deviations.  If they are a supported Component, they will 
transfer the TOA (according to the JBIG as it currently reads, although the AF no longer supports this) in 
the amount of the cost to vary/deviate, and the supporting Component will be responsible for providing the 
service at that level.

5 General unknown 12/1/2006 How are mission-critical functions defined?   TBD

6 General unknown 12/1/2006 Are there steps /methodology to the optimal delivery/variance/deviation 
process?

  TBD to potentially involve Lean 6 Sigma

8 General unknown 12/1/2006 Can we adopt new way of doing things vs doing it the Navy / Air Force way?
  Yes.  All reasonable options need to be explored at the FWG level to determine the optimal method of 
delivering goods and services at the common output level of service.

9 General unknown 12/1/2006 How do A-76 studies affect the safety FWG?   We don't know and we have asked that same question of our higher echelons

10 General unknown 12/1/2006 Is the Air Force undergoing any A-76 studies?
  Yes.  We have asked the FWGs to identify all Air Force and Navy A76 studies underway or contemplated 
for their functional areas.

11 General unknown 12/1/2006 What does TOA mean?   Total Obligation Authority.  This is the amount of funding received by the supported component

12 General unknown 12/1/2006 What is expected at the As-Is date?
  A thorough understanding of the current Air Force and Navy organizational structures, manpower 
authorizations, current processes, things the services have in common and things that are unique

15 General unknown 12/1/2006 Law Enforcement & Security Forces - how will these be transferred?  Who will 
military report to?

  Until the FWG completes their As-Is analysis, we can't say.  We also need additional guidance on military 
reporting, embedded UTCs, etc.

16 General unknown 12/1/2006 Will the joint base employees follow Air Force or Navy policies?   Current guidance is that the joint functions will fall under the Navy lead and as such will follow Navy policy.

17 General unknown 12/1/2006 Does the Joint Base include geographically separated locations?
  Current guidance needs clarification - we have seen differing terms used for GSU's and their ultimate 
disposition.

18 General unknown 12/1/2006 Will OSD define operations and base functions?
  We would not expect them to.  OSD is giving the joint bases broad authority to determine what functions 
can be joined and what cannot.

19 General unknown 12/1/2006 What about existing MOAs at Hickam?   Existing MOAs and ISSAs will transfer to the supporting command.

20 General unknown 12/1/2006 Is the As-Is 30 JAN 07 a hard deadline?
  No.  Air Force and Navy leadership has made it clear that we won't sacrifice quality for speed.  However, 
the majority of the as-is tasks should be achievable by that date.

What is the approval process/criteria for variance/deviation requests on the 
MOA?  How does the process relate to ISSAs?  Who has final approval 
authority for variances/deviations? Can individual tenants request a 
variance/deviations? Who will fund these

4 General unknown 12/1/2006
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21 General unknown 12/1/2006 Is there any As-Is guidance not to exclude mission?

  Yes.  The Air Force has said, for example "Airmen will open and operate airfields".  It is clear that mission 
transfer was not the intention of joint basing since missions cannot easily be merged like base operating 
support can.

22 General unknown 12/1/2006 To-Be is defined as what?
 To Be provides the organization, funding, manning, and processes proposed to operate functions in a joint 
environment.

27 General unknown 12/1/2006 What will the leadership structure be?
  The plan for Joint Base Pearl Harbor/Hickam is to have a Navy installation commander.  Beyond that, we 
don't know.

28 General unknown 12/1/2006 What is BRAC?

 "BRAC" is an acronym that stands for Base Realignment and Closure.  It is the congressionally authorized 
process DoD has previously used to reorganize its base structure to more efficiently and effectively support 
our forces, increase operational readiness and facilitate new ways of doing business.  (The original 
legislation actually states that the title of the process is Base Closure and Realignment.)

29 General unknown 12/1/2006 What are some of the major elements of the BRAC 2005 process and what 
will ensure it will be fair?

  The process began with a threat assessment of the future national security environment, followed by the 
development of a force structure plan and basing requirements to meet these threats.  DoD then applied 
legally mandated selection criteria to determine which installations to recommend for realignment and 
closure.  The Secretary of Defense will publish a report containing his realignment and closure 
recommendations, forwarding supporting documentation to the independent commission.

30 General unknown 12/1/2006 How will BRAC 2005 be different from past rounds?

  BRAC 05 is dramatically different from previous rounds.  Because we are on our 5th round of BRAC, the 
nature of the excess capacity has changed. Most of the excess capacity today is more fragmented, and 
often in the form of underused facilities.  This suggests that savings can be achieved by sharing facilities to 
a greater extent.  Excess capacity is defined as underused or unused facilities an/or infrastructure.  Today, 
greater emphasis is being placed on reshaping the Department as opposed to simple cost cutting.  There 
also is greater emphasis on  jointness--selecting the appropriate organizations from two or more services to 
share facilities in the right location can significantly improve combat effectiveness while reducing costs.  It 
also generates a more powerful military through appropriate basing.  Jointness at every level will play a 
much greater role in this round of BRAC.

31 General unknown 12/1/2006
For purposes of BRAC, what is “jointness” when different services are within 
the same fence, or when different services are relatively close by and use the 
same range on one installation for training?

  “Jointness” is not a noun, but rather a thought process that facilitates the joint utilization of infrastructure 
assets to the overall good of the Department of Defense and the nation.  There are numerous installations, 
active and reserve components that have active multiple services within the same fence boundary or are 
relatively close by.  This round of BRAC focused on trying to match excess capacity with those units that 
can best use them.

32 General unknown 12/1/2006 Are there any web sites where I can obtain additional information about 
BRAC?

  The following websites provide BRAC information:
    www.defenselink.mil/brac - DOD BRAC site
    www.af.mil/brac - Air Force BRAC site
    www.bracpmo.navy.mil - Navy BRAC site
    www.cpms.osd.mil/brac - DOD BRAC Transition Assistance for DOD Employees
    www.oea.gov - Office of Economic Adjustment (OEA) site

33 General unknown 12/1/2006 Personnel   TBD

37 General unknown 12/1/2006
Will an installation’s presence on the DOD recommended closure list affect 
the status of civilians selected for special career development training or 
attendance at DOD professional military education in residence?

  An installation’s presence on the DOD recommended closure list should not affect the status of civilians 
selected for special career development training or attendance at DOD professional military education in 
residence.  However, if the training opportunity being provided is held at a base affected by closure, the 
geographical location of the training would be shifted to another location.

14 HRO General unknown 12/1/2006 Do Hickam employees transfer to the Navy?
  Current guidance is for Air Force civilian employees to convert to Navy civilians for those areas that can 
be effectively joined.
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23 HRO General unknown 12/1/2006 What about RIFs and cuts?
  The To-Be analysis, compared to the As-Is analysis will describe any efficiencies proposed with 
manpower.  Those efficiencies could generate Reductions In Force.

34 HRO General unknown 12/1/2006 What impact does BRAC have on the implementation of NSPS, particularly 
those activities in Spiral One?

  BRAC will not affect the overall implementation of NSPS. NSPS is also critical to the Department's 
transformation and the Department will not delay its implementation as a result of BRAC. No activity on the 
BRAC list will automatically be excluded from Spiral One. Components will assess whether inclusion of a 
BRAC site in Spiral One is appropriate, considering such factors as the anticipated time frame for the 
closure/realignment and impact on the mission and the workforce. 

35 HRO General unknown 12/1/2006
If I am facing involuntary separation because my organization is being 
realigned, what are my options; e.g., voluntary early retirement authority, 
voluntary separation incentive pay, priority placement?

  The DOD Civilian Assistance and Re-employment program provides a variety of transition assistance 
programs available for employees facing separation because of base closure or realignment.  These 
include employee placement programs, civilian separation incentives and early retirements, and retraining 
initiatives and outplacement assistance.  Civilian Personnel Flights can provide more information 
concerning these programs.

36 HRO General unknown 12/1/2006 Will there be a civilian reduction in force at bases nominated/selected for 
closure?

  A reduction in force will not occur as a result of a base being on the BRAC nomination list.  If a base is 
officially selected and announced for closure, there are usually incremental reductions in force as part of 
the installation drawdown implementation plan.  However, eligible civilian employees will have the 
opportunity to register for priority placement or take advantage of separation incentives such as buyouts 
and voluntary early retirement, in order to decrease the number of involuntary separations.

38 HRO General unknown 12/1/2006
Will employees at installations having implemented the National Security 
Personnel System have the same rights and benefits as other civil service 
employees?

  Since the Department of Defense has not finalized the National Security Personnel System enabling 
regulation or implementing issuances at this time, we are unable to answer this question.  Additional 
information about NSPS can be found on the DOD website at www.defenselink/mil/brac/.

39 HRO General unknown 12/1/2006 Are there any other programs available to help employees find continued 
employment with other Federal agencies outside the Department of Defense?

 Yes, under the Interagency Career Transition Assistance Plan, employees separating by reduction in force 
or as a result of declining relocation outside of the commuting area can receive priority consideration for 
jobs in other federal agencies within the commuting area.  This program, which is administered by the 
Office of Personnel Management, requires agencies in the commuting area of the separating employee to 
give preference to well-qualified registrants before hiring other candidates from outside the agency.  The 
plan requires federal agencies to publish information on all competitive service vacancies at 
www.usajobs.opm.gov.  Employees must submit an application that complies with all job announcement 
instructions and a copy of the separation notice must be attached.  Transition assistance plan eligibility 
begins on receipt of a specific separation notice or a certificate of expected separation and continues for up 
to one year after separation, or up to two years for those with veteran’s preference.
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